Knez Pavle - Biografija - Knez Pavle rehabilitovan

Knez Pavle rehabilitovan

Knez Pavle Karađorđević konačno rehabilitovan

www.princesselizabeth.org
15.12.2011.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije. Rešenje o rehabilitaciji, na 15 kucanih strana, potpisala je sudija Vesna Dželetović-Cucić, a njime je poništena odluka Državne komisije iz septembra 1945.godine, kojom je knez Pavle proglašen ratnim zločincem i oduzeta su mu sva građanska prava i imovna u zemlji. Činom rehabilitacije poništene su sve pravne posledice navedene odluke, uključujući i kaznu konfiskacije imovine. Sudsko rešenje je dostavljeno advokatu princeze Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla, koja je podnela zahtev za rehabilitaciju svog oca pre tri i po godine.

Dalje...

Odluka o proglašenju kneza Pavla Karađorđevića ratnim zločincem

Odluka o proglašenju bivšeg kraljevskog namesnika Pavla Karađorđevića ratnim zločincem i narodnim neprijateljem i o konfiskovanju njegove imovine, koju je 17. septembra 1945. godine donela Državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača.

Dalje...

Presuda o rehabilitovanju kneza Pavla

Presuda kojom je 28. novembra 2011. godine Viši sud u Beogradu rehabilitovao kneza Pavla Karađorđevića, tj. PONIŠTIO Odluku Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača F. br. 3572 od 17.9.1945. godine, i ništavim proglasio sve pravne posledice navedene odluke, uključujući i kaznu konfiskacije imovine, a kneza Pavla proglasio neosuđivanim.

Kliknite ovde da pročitate tekst presude u celini.

Pravda

PIŠE: Miodrag Janković

Poništena je, eto, Odluka državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača kojom je 17. septembra 1945. godine, knez Pavle Karađorđević proglašen za ratnog zločinca. Odluku je potpisao tada čuveni borbeni marksista, dr Dušan Nedeljković, profesor, prorektor Beogradskog univerziteta i potonji akademik. Evo, 66 godina posle ove besramnosti, Viši sud u Beogradu je Odluku proglasio ništavnom.

Reč je o značajnom događaju za istoriju Srbije. Nijedan srpski vladar u našoj novijoj povesti nije bio toliko omrznut i ocrnjen u narodu kao što je to do juče bio knez Pavle.

Dalje...

Beograđanin za sva vremena

PIŠE: Miodrag Janković

Savršen, idealan, uzoriti Beograđanin, kazaće neko, onaj kome bi trebalo pisati apoteozu, ne postoji, jer, svet je samo predstava, a zaista bitiše samo posmatrač, subjektivni idealista – pisac koji mašta, uobražava. U Romanu o Londonu, govoreći već na početku dela o svetu u kome živimo, Miloš Crnjanski veli: "To je, kažu, neka vrsta velike, čudnovate, pozornice, na kojoj svaki, neko vreme, igra svoju ulogu. A zatim silazi sa scene, da se na njoj više ne pojavi. Nikada, - nikogda". Beograd je, uistinu, jedna "čudnovata pozornica" - ideogram Srbije. Kao da se kineskim pismom, u vremenu, na plaštanici vremena, samim Beogradom ispisuju neke zagonetke, pa se onome koji razume to pismeno daju i odgonetke lepe Srbije – velike tajne.

Dalje...

Pavle Karađorđević verovao u istinu o Trojnom paktu

VEČERNJE NOVOSTI, 16.12.2011.
PIŠU: V. Talović - M. Marković

Knez Pavle Karađorđević, koji je posle rata osuđen za izdaju, u izgnanstvu retko govorio o politici. Momčilo Pavlović: Knez zaslužuje dostojno mesto u našoj istoriji...

Dalje...

U svetskoj umetnosti ostavio termin „Beograd tridesetih"

PRESS, 17. 12. 2011
PIŠE: Miodrag Janković

Inicijativa Pressa - Ulica za kneza Pavla ... Da li je ispravno da jedan od najvećih srpskih mecena nema nikakvo obeležje? Knez Pavle Beogradu je poklonio evropski muzej kakav nikada, ni pre ni posle toga nije imao. U njegovo vreme otvoreni su sajmište, Skupština, jedini most preko Dunava, najvrednije građevine i spomenici...

Dalje...

Kneginja Jelisaveta prva potpisala inicijativu Press-a

PRESS, 20.12.2011.
PIŠE: Violeta Nedeljković

Akcija Pressa: Ime ulice, trga ili parka po knezu Pavlu Karađorđeviću... Potpisom kneginje Jelisavete Karađorđević juče je, na inicijativu Pressa, počela velika akcija prikupljanja potpisa da jedna ulica, trg ili park dobije ime po najvećem beogradskom meceni, knezu Pavlu Karađorđeviću.

Dalje...

Antić: Da se odužimo čoveku sa vizijom

PRESS, 22.12.2011.
PIŠE: Violeta Nedeljković

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Oliver Antić juče je potpisao inicijativu Pressa da ulica, trg ili park dobije ime po knezu Pavlu Karađorđeviću. Antić kaže da mu je čast što je bio na čelu pravnog tima koji se izborio da najveći evropejac i kosmopolita među srpskim vladarima, koji je od beogradske kasabe napravio metropolu, konačno bude rehabilitovan.

Dalje...

Predsednik Boris Tadić podržao inicijativu Press-a

Magazin "Nedeljnik", dodatak dnevnog lista "Press", 11. januara 2012. godine objavio je intervju s Borisom Tadićem, u kome je Predsednik Srbije podržao inicijativu da Pionirski park (3 ha) u Beogradu bude preimenovan u Park kneza Pavla.

Dalje...

Feljton o knezu Pavlu

Istoričar i književnik Miodrag Janković, urednik sajta "27. mart", autor je feljtona o životu kneza Pavla Karađorđevića, a dnevni list "Večernje novosti" objavljuje skraćenu verziju ovih tekstova od 20. decembra 2011. godine.

Na ovoj stranici možete pročitati tekstove gospodina Jankovića u izvornom obliku.

Dalje...

"Tajms": Knez Pavle je zasluženo rehabilitovan

PRESS, 29.1.2012.

Britanski „Tajms" posvetio je veliki članak knezu Pavlu Karađorđeviću i njegovoj nedavnoj rehabilitaciji, uz zaključak da knez Pavle nije bio predodređen za političke kontroverze koje su ga pratile.

Dalje...

U Parlamentu otvorena izložba o kraljevskim namesnicima

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Nebojša Stefanović otvorio je izložbu "Kraljevski namesnici (1934-1941)" u centralnom holu Doma Narodne skupštine u četvrtak, 12. septembra 2013. godine. Izložbom su prikazani Kraljevsko namesništvo i istorijske ličnosti koje su ga sačinjavale – knez Pavle Karađorđević, dr Radenko Stanković i dr Ivo Perović - koji su vladali u ime maloletnog kralja Petra II Karađorđevića u periodu od 1934. do 1941. godine.

Dalje...

Saznajte više...

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.